Ενέσεις στεροειδών

Οι ενέσεις στεροειδών είναι ένας τύπος θεραπείας που παρέχει υψηλή δόση φαρμάκου απευθείας σε ένα προβληματικό σημείο στο σώμα. Τα κορτικοστεροειδή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Οι ενέσεις μπορεί να είναι χρήσιμες για τη θεραπεία καταστάσεων όπως η τενοντίτιδα ή η θυλακίτιδα.

Τι είναι τα στεροειδή;

Τα στεροειδή (συντομογραφία για τα κορτικοστεροειδή) είναι ανθρωπογενή φάρμακα που μοιάζουν πολύ με την κορτιζόλη, μια ορμόνη που παράγουν φυσικά τα επινεφρίδια σας. Τα κορτικοστεροειδή διαφέρουν από τις σχετιζόμενες με τις ανδρικές ορμόνες στεροειδείς ενώσεις που κάνουν κατάχρηση ορισμένων αθλητών.

Τα στεροειδή δρουν μειώνοντας τη φλεγμονή και μειώνοντας τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα στεροειδή χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μιας ποικιλίας φλεγμονωδών ασθενειών και καταστάσεων.

Γιατί ενίονται τα στεροειδή;
Η έγχυση στεροειδών σε μία ή δύο τοπικές περιοχές φλεγμονής επιτρέπει στους γιατρούς να χορηγούν μια υψηλή δόση φαρμάκου απευθείας στην προβληματική περιοχή. Όταν οι γιατροί χορηγούν στεροειδή από το στόμα ή ενδοφλέβια, δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι μια επαρκής ποσότητα του στεροειδούς θα φτάσει τελικά στην προβληματική περιοχή.

Ποιες καταστάσεις αντιμετωπίζονται με τις ενέσεις στεροειδών;
Τα στεροειδή συχνά εγχέονται απευθείας στις αρθρώσεις για τη θεραπεία παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα , η ουρική αρθρίτιδα ή άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες. Τα στεροειδή μπορούν επίσης να εγχυθούν σε φλεγμονώδεις θύλακες ( θυλακίτιδα ) ή γύρω από φλεγμονώδεις τένοντες ( τενοντίτιδα ) κοντά στον ώμο, τον αγκώνα, το ισχίο, το γόνατο, το χέρι ή τον καρπό.

Τι ρόλο παίζουν οι ενέσεις στεροειδών σε ένα συνολικό πρόγραμμα θεραπείας;

Οι ενέσεις στεροειδών μπορούν να προστεθούν σε ένα πρόγραμμα θεραπείας που μπορεί ήδη να περιλαμβάνει αναλγητικά (φάρμακα για τον πόνο), αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία ή/και υποστηρικτικές συσκευές όπως μπαστούνια και νάρθηκες. Το εάν χρησιμοποιούνται μία ή περισσότερες από αυτές τις μεθόδους θεραπείας εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος. Για παράδειγμα, σε ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο, η τενοντίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς μόνο με τοπική ένεση στεροειδούς. Ωστόσο, σε έναν ασθενή με ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι ενέσεις είναι γενικά ένα μικρό μέρος μιας πολύπλευρης θεραπευτικής προσέγγισης.

Πώς χορηγούνται τα στεροειδή;
Τα στεροειδή φάρμακα είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές που ποικίλλουν ως προς το πόσο εύκολα διαλύονται ή πόσο καιρό παραμένουν στο σώμα.

Τα στεροειδή μπορούν να χορηγηθούν συστηματικά, που σημαίνει σε όλο το σύστημα ή το σώμα ή τοπικά στο ακριβές σημείο όπου υπάρχει πρόβλημα.

Τα συστηματικά στεροειδή μπορούν να χορηγηθούν είτε μέσω φλέβας (ενδοφλεβίως), σε μυ (ενδομυϊκά) ή από το στόμα (από το στόμα). Τα τοπικά στεροειδή μπορούν να χορηγηθούν ως οφθαλμικές σταγόνες, σταγόνες για τα αυτιά ή δερματικές κρέμες και με άμεση ένεση σε αρθρώσεις, θυλάκους (λιπαντικοί σάκοι μεταξύ ορισμένων τενόντων και των οστών κάτω από αυτούς) ή γύρω από τένοντες ή άλλες περιοχές μαλακών ιστών.
Το στεροειδές εγχέεται με μια σύριγγα και μια μικρή βελόνα στην στοχευόμενη περιοχή. Υπάρχει γενικά κάποια μορφή αναισθησίας εκ των προτέρων με λιδοκαΐνη ή σπρέι. Κάποιος σύντομος και τυπικά μικρός πόνος με τη διαδικασία είναι συνηθισμένος. Ο βαθμός του πόνου θα ποικίλλει ανάλογα με τη θέση της βολής και τον μεμονωμένο ασθενή.

Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ενέσεις στεροειδών;
Τα στεροειδή δεν πρέπει να γίνονται με ένεση όταν υπάρχει λοίμωξη στην περιοχή που πρόκειται να γίνει η ένεση ή σε άλλο σημείο του σώματος. Εάν μια άρθρωση έχει ήδη καταστραφεί σοβαρά, οι ενέσεις δεν είναι πιθανό να βοηθήσουν.

Πριν από την ένεση ενός στεροειδούς σε μια άρθρωση, μπορεί να αφαιρεθεί το υγρό της άρθρωσης για εξέταση. Η εξέταση του υγρού της άρθρωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν η διάγνωση είναι αβέβαιη. Οι ενέσεις στεροειδών συχνά μειώνουν τη φλεγμονή των αρθρώσεων, βοηθώντας στη διατήρηση της δομής και της λειτουργίας των αρθρώσεων.

Εάν ένας ασθενής έχει ένα πιθανό πρόβλημα αιμορραγίας ή λαμβάνει αντιπηκτικά (συχνά αναφέρονται ως αραιωτικά αίματος), οι ενέσεις στεροειδών μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία στο σημείο. Για αυτούς τους ασθενείς, οι ενέσεις γίνονται μόνο με μεγάλη προσοχή.

Συχνές ενέσεις στεροειδών, συχνότερα από μία φορά κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες, δεν συνιστώνται λόγω του αυξημένου κινδύνου αποδυνάμωσης των ιστών στην περιοχή που υποβάλλεται σε θεραπεία.


Πότε θα συνταγογραφήσει ο γιατρός μου ενέσεις στεροειδών;
Η απόφαση για συνταγογράφηση στεροειδών λαμβάνεται πάντα σε ατομική βάση. Ο γιατρός σας θα εξετάσει την ηλικία σας, τη φυσική σας δραστηριότητα και άλλα φάρμακα που παίρνετε. Ο γιατρός σας θα φροντίσει επίσης να κατανοήσετε τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους των ενέσεων στεροειδών.

Ποια είναι τα αναμενόμενα οφέλη από τις ενέσεις στεροειδών;
Τα κύρια οφέλη για τον ασθενή είναι η μείωση του πόνου και η αύξηση της λειτουργικότητας. Οι ενέσεις στεροειδών συχνά μειώνουν τη φλεγμονή των αρθρώσεων, βοηθώντας στη διατήρηση της δομής και της λειτουργίας των αρθρώσεων.

Οι τοπικές ενέσεις είναι γενικά καλά ανεκτές και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες από άλλες μορφές στεροειδών φαρμάκων.

Οι ενέσεις στεροειδών μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή της ανάγκης για από του στόματος στεροειδών ή αυξημένων δόσεων από του στόματος στεροειδών, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερες παρενέργειες.

Ποια είναι τα πιθανά μειονεκτήματα των ενέσεων στεροειδών;
Οι ενέσεις στεροειδών είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης του πόνου και βελτίωσης της λειτουργίας, ωστόσο γενικά δεν θεραπεύουν την ασθένεια.

Κάποιος σύντομος και τυπικά μικρός πόνος τη στιγμή της ένεσης είναι συνηθισμένος.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν οι ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες:

Μόλυνση.

Αλλεργικές αντιδράσεις .

Τοπική αιμορραγία.

Ρήξη τένοντα.

Παρατεταμένος πόνος.

Αποχρωματισμός του δέρματος.

Οι υπερβολικά συχνές, επαναλαμβανόμενες ενέσεις στην ίδια περιοχή μπορεί να προκαλέσουν εξασθένηση των οστών, των συνδέσμων και των τενόντων.

Έχουν όλοι παρενέργειες;
Δεν θα εμφανίσουν όλοι παρενέργειες. Το πόσο συχνά εμφανίζεται οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Εάν οι ενέσεις στεροειδών είναι σπάνιες (λιγότερο από κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες), είναι πιθανό να μην εμφανιστεί καμία από τις αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.