Τι είναι τα στεροειδή

Τι είναι τα στεροειδή

Τα στεροειδή είναι μια ανθρωπογενής εκδοχή χημικών ουσιών, γνωστών ως ορμονών, που παράγονται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα. Τα στεροειδή έχουν σχεδιαστεί για να δρουν όπως αυτές οι ορμόνες για τη μείωση της φλεγμονής.

Είναι επίσης γνωστά ως κορτικοστεροειδή και διαφέρουν από τα αναβολικά στεροειδή που χρησιμοποιούνται από bodybuilders και αθλητές.

Τα στεροειδή δεν θα θεραπεύσουν την κατάστασή σας, αλλά είναι πολύ καλά στη μείωση της φλεγμονής και θα απαλύνουν συμπτώματα όπως οίδημα, πόνο και δυσκαμψία.

Συνήθως η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού σε μόλυνση ή βακτήρια. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει επιπλέον υγρό για την καταπολέμηση λοιμώξεων ή βακτηρίων, το οποίο προκαλεί οίδημα, ερυθρότητα και θερμότητα στην πληγείσα περιοχή. Μπορεί να το έχετε προσέξει αν είχατε ένα κόψιμο ή πληγή στο δέρμα σας.

Σε ορισμένες καταστάσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα , το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει φλεγμονή στις αρθρώσεις ή σε άλλα μέρη του σώματος κατά λάθος, η οποία μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Τα στεροειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση αυτής της ανοσολογικής αντίδρασης.

Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους δεν θα μου συνταγογραφηθούν στεροειδή;
Μπορεί να μην μπορείτε να ξεκινήσετε τα στεροειδή εάν έχετε λοίμωξη ή εάν έχετε πληγές στο σώμα σας, καθώς τα στεροειδή μπορεί να καθυστερήσουν τη βελτίωση τους ή να καλύψουν ορισμένα από τα συμπτώματά σας.

Τα στεροειδή μπορεί να επηρεάσουν ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως διαβήτη, προβλήματα καρδιάς ή αρτηριακής πίεσης ή προβλήματα ψυχικής υγείας. Εάν έχετε κάποια από αυτές τις καταστάσεις, το άτομο που σας θεραπεύει θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι τα στεροειδή δεν επιδεινώνουν την κατάσταση.

Εάν έχετε συστηματική σκλήρυνση , η πρεδνιζολόνη θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά σας σε συγκεκριμένες δόσεις, επομένως ενδέχεται να μην μπορείτε να πάρετε αυτόν τον τύπο στεροειδούς.

Δεν θα μπορείτε να λαμβάνετε στεροειδείς κρέμες ή τζελ εάν έχετε κάποια λοίμωξη που επηρεάζει το δέρμα σας. Κάποια άλλα δερματικά προβλήματα, όπως η ροδόχρου ακμή, η ακμή και τα έλκη, μπορεί να επιδεινωθούν από τις στεροειδείς κρέμες, επομένως ενδέχεται να μην μπορείτε να τα πάρετε εάν έχετε κάποια από αυτές τις καταστάσεις.

Εάν φοράτε κανονικά φακούς επαφής, ίσως χρειαστεί να αποφύγετε να τους φοράτε ενώ κάνετε θεραπεία με στεροειδή οφθαλμικές σταγόνες.

Πώς λαμβάνονται
Τα στεροειδή λαμβάνονται με διαφορετικούς τρόπους και η δοσολογία μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την πάθηση που έχετε. Ο παρακάτω πίνακας δίνει μια ιδέα για το πόσο συχνά μπορεί να χρειαστεί να παίρνετε στεροειδή.

Θα πρέπει πάντα να παίρνετε φάρμακα όπως σας έχει συνταγογραφήσει το άτομο που σας θεραπεύει.

Δισκία, υγρά και διαλυτά δισκία

Συνήθως μια φορά την ημέρα.
Κατά προτίμηση το πρωί.
Είτε με ή μετά το φαγητό για την πρόληψη προβλημάτων στο στομάχι.


Κρέμες και τζελ

Συνήθως μία ή δύο φορές την ημέρα για μερικές εβδομάδες.
Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει τη λήψη τους λιγότερο συχνά αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε προσβεβλημένες περιοχές του δέρματος.


Οφθαλμικές σταγόνες και αλοιφές

Μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνεται τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Συνήθως μία σταγόνα σε κάθε μάτι κάθε φορά που το παίρνετε.


Θα σας χορηγηθεί η χαμηλότερη δυνατή δόση για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, για να μειωθεί ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών. Η δόση σας πιθανότατα θα μειωθεί σταδιακά καθώς βελτιώνονται τα συμπτώματά σας ή ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ένα πιο αδύναμο φάρμακο.

Είναι σημαντικό να μην σταματήσετε να παίρνετε στεροειδή χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το άτομο που σας θεραπεύει.

Εάν έχετε πάρει δισκία στεροειδών για περισσότερες από μερικές ημέρες, μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες γνωστές ως συμπτώματα στέρησης εάν σταματήσετε ξαφνικά. Μπορεί να σας χορηγηθεί μια μικρή δόση, γνωστή ως δόση συντήρησης, για μεγάλο χρονικό διάστημα για να βεβαιωθείτε ότι τα συμπτώματά σας δεν θα επανέλθουν.

Παρενέργειες και κίνδυνοι


Όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα, μερικοί άνθρωποι θα έχουν παρενέργειες. Αυτά είναι πιο πιθανά εάν παίρνετε υψηλή δόση ή εάν παίρνετε στεροειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το άτομο που σας θεραπεύει θα βεβαιωθεί ότι λαμβάνετε τη χαμηλότερη δυνατή δόση για να διατηρήσετε την κατάστασή σας υπό έλεγχο. Μπορεί επίσης να σας χορηγηθεί ένα φάρμακο που ονομάζεται αναστολέας αντλίας πρωτονίων ή άλλο φάρμακο για την προστασία του στομάχου σας.

Μερικές από τις παρενέργειες των στεροειδών φαίνονται παρακάτω:

Δισκία, υγρά και διαλυτά δισκία

αύξηση βάρους και αυξημένη όρεξη
πόνους στο στομάχι, δυσπεψία ή καούρα
προβλήματα ύπνου
αλλαγές στη διάθεση
μώλωπες εύκολα
αραίωση του δέρματος
ραγάδες.


Κρέμες και τζελ

τσούξιμο ή κάψιμο στο σημείο που έχει εφαρμοστεί η κρέμα
αλλαγές στο χρώμα του δέρματος
αραίωση του δέρματος
ραγάδες
αυξημένη τριχοφυΐα όπου έχει εφαρμοστεί η κρέμα.


Οφθαλμικές σταγόνες και αλοιφές

τσούξιμο ή κάψιμο στα μάτια μετά την τοποθέτηση σταγόνων


μια αστεία γεύση στο στόμα μετά την τοποθέτηση σταγόνων.


Η θεραπεία με στεροειδή μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση – μπορεί να αισθάνεστε πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά. Αυτό μπορεί να είναι πιο συχνό σε άτομα με προηγούμενο ιστορικό διαταραχής της διάθεσης. Εάν ανησυχείτε για αυτό, μιλήστε με το άτομο που σας συνταγογραφεί τα στεροειδή σας σχετικά.

Η λήψη δισκίων στεροειδών για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να πάθετε λοιμώξεις. Εάν αισθάνεστε πυρετό ή αδιαθεσία ή εμφανίσετε νέα συμπτώματα μετά την έναρξη λήψης στεροειδών, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό ή τη ρευματολόγο σας .

Επισκεφτείτε το γιατρό σας ή το άτομο που σας θεραπεύει αμέσως εάν εμφανίσετε ανεμοβλογιά, έρπητα ζωστήρα ή ιλαρά ή εάν έρθετε σε επαφή με κάποιον που έχει κάποια από αυτές τις ασθένειες. Μερικές φορές αυτές οι ασθένειες μπορεί να είναι σοβαρές σε άτομα που λαμβάνουν στεροειδή και μπορεί να χρειαστεί να κάνετε άλλη θεραπεία προτού αρχίσετε να βελτιώνεστε.

Τα στεροειδή που λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί επίσης να προκαλέσουν την αδυναμία των μυών σας και μπορεί περιστασιακά να επηρεάσουν την περίοδο στις γυναίκες.

Φορώντας μια κάρτα στεροειδών


Εάν παίρνετε υψηλές δόσεις στεροειδών ή εάν τις παίρνετε για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας μια κάρτα στεροειδών. Αυτό θα περιέχει πληροφορίες για τη δόση σας και για πόσο καιρό τα παίρνετε.

Ο γιατρός, η ρευματολογική νοσοκόμα ή ο φαρμακοποιός σας θα πρέπει να σας δώσει μια κάρτα στεροειδών εάν τη χρειάζεστε. Βεβαιωθείτε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη δόση του στεροειδούς σας ενημερώνεται στην κάρτα.

Η θεραπεία με στεροειδή μπορεί να σταματήσει το σώμα να παράγει φυσικές ορμόνες, οι οποίες μπορεί να είναι επικίνδυνες εάν αρρωστήσετε, έχετε ένα ατύχημα ή χρειαστείτε μια εγχείρηση. Η διατήρηση της κάρτας μαζί σας θα βοηθήσει οποιονδήποτε άλλο γιατρό που σας θεραπεύει να διαχειριστεί σωστά τη φροντίδα σας.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με αυτό, μιλήστε με τον επαγγελματία υγείας που συνταγογράφησε τα στεροειδή σας.

Άλλες επιπλοκές


Οι στεροειδείς κρέμες και οι οφθαλμικές σταγόνες συνήθως δεν προκαλούν σοβαρές παρενέργειες, αλλά εάν τις παίρνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε υψηλή δόση, το φάρμακο θα μπορούσε να απορροφηθεί στο αίμα σας και να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών που συνήθως εμφανίζονται μόνο με στεροειδές δισκία.

Τα στεροειδή μπορεί μερικές φορές να επηρεάσουν τον διαβήτη, την υψηλή αρτηριακή πίεση ή την επιληψία, επομένως θα ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας από καιρό σε καιρό. Το άτομο που σας θεραπεύει μπορεί να αλλάξει τη δόση των φαρμάκων σας εάν χρειάζεται. Τα στεροειδή μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν διαβήτη ή αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα που δεν είχαν προηγουμένως αυτή την πάθηση.

Τα στεροειδή μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια, για παράδειγμα επιδεινώνοντας το γλαύκωμα ή προκαλώντας καταρράκτη. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν ένα πρόβλημα στα μάτια σας, γνωστό ως ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια (βλέπε-russ core-ee-oh-ret-in-op-ath-ee), το οποίο συμβαίνει όταν συσσωρεύεται υγρό σε μέρος του ματιού. Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στην όρασή σας, όπως η όρασή σας να γίνεται θολή, φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Μερικές φορές τα στεροειδή μπορεί να προκαλέσουν μια άλλη κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο Cushing. Αυτό μπορεί να προκαλέσει λέπτυνση του δέρματος, ραγάδες και το πρόσωπο να γίνει πιο στρογγυλό, αλλά συνήθως καθαρίζει μόλις σταματήσουν τα στεροειδή.

Σε παιδιά και εφήβους, τα στεροειδή μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, επομένως θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά το ύψος τους. Εάν η ανάπτυξη επιβραδύνεται, μπορεί να παραπεμφθούν σε ειδικό γιατρό για συμβουλές.

Διαχείριση παρενεργειών


Επειδή τα στεροειδή μπορεί να σας κάνουν να αυξήσετε το βάρος ή να έχετε αυξημένη όρεξη, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το βάρος σας ενώ τα παίρνετε. Το να κάνετε λογικές διατροφικές επιλογές και να συμπεριλάβετε κάποια σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την αύξηση του βάρους.

Τα στεροειδή μπορούν να αποδυναμώσουν τα οστά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση γνωστή ως οστεοπόρωση . Αυτή η κατάσταση καθιστά πιο πιθανό να σπάσετε τα οστά σας, μερικές φορές μετά από πολύ μικρές πτώσεις ή χτυπήματα.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να πάρετε φάρμακα που ονομάζονται διφωσφονικά ή συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D , μαζί με τα στεροειδή για να αποτρέψετε αυτό. Η τακτική άσκηση , ειδικά πράγματα που περιλαμβάνουν τα οστά σας να μεταφέρουν το βάρος του σώματός σας, όπως το περπάτημα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο στη διατροφή σας και να αποφεύγετε το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Επιδράσεις σε άλλες θεραπείες


Τα στεροειδή μπορούν να ληφθούν μαζί με άλλα φάρμακα. Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα στεροειδή, επομένως θα πρέπει να συζητήσετε τυχόν νέα φάρμακα με το γιατρό σας πριν τα ξεκινήσετε και θα πρέπει να ενημερώσετε σε οποιονδήποτε άλλον που σας θεραπεύει τι παίρνετε.

Μην παίρνετε σκευάσματα χωρίς ιατρική συνταγή ή φυτικά φάρμακα χωρίς να τα συζητήσετε πρώτα με το γιατρό, τη ρευματολόγο ή τον φαρμακοποιό σας.

Μερικά από τα ακόλουθα φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με στεροειδή, επομένως ενημερώστε το γιατρό σας εάν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα:

αραιωτικά του αίματος ή αντιπηκτικά, όπως η βαρφαρίνη
φάρμακα για την επιληψία, όπως η φαινυτοΐνη ή η καρβαμαζεπίνη
φάρμακα για τον διαβήτη
Xofigo, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.


Εμβολιασμοί


Εάν παίρνετε δισκία στεροειδών, ίσως χρειαστεί να αποφύγετε τα ζωντανά εμβόλια , όπως ο κίτρινος πυρετός. Μερικές φορές ένα ζωντανό εμβόλιο μπορεί να είναι απαραίτητο, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη του εμβολιασμού και μπορεί να εξαρτηθεί από τη δόση των στεροειδών που παίρνετε.

Εάν χρησιμοποιείτε στεροειδή κρέμα, είναι καλό να κάνετε εμβόλια, αλλά θα πρέπει να ενημερώσετε το άτομο που σας κάνει την ένεση για να αποφύγετε την περιοχή που θεραπεύεται με την κρέμα.

Μπορεί να μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο για τον ζωντανό έρπητα ζωστήρα (Zostavax) εάν λαμβάνετε χαμηλή δόση στεροειδών. Εναλλακτικά, υπάρχει ένα μη ζωντανό εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα (Shingrix) που μπορεί να μπορείτε να κάνετε αντ ‘αυτού. Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει σχετικά.

Το εμβόλιο κατά της πιο κοινής αιτίας της πνευμονίας και τα ετήσια εμβόλια γρίπης δεν αλληλεπιδρούν με τα στεροειδή δισκία, καθώς δεν είναι ζωντανά εμβόλια. Είναι σημαντικό να κάνετε αυτούς τους εμβολιασμούς για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να πάρετε αυτές τις λοιμώξεις.

Κάνοντας μια επέμβαση


Εάν κάνετε εγχείρηση, ίσως χρειαστεί να σταματήσετε τα στεροειδή σας. Μην το κάνετε αυτό χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό ή το χειρουργό σας, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μπορέσετε να συνεχίσετε να τα παίρνετε και μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τη δόση σας πριν από την επέμβαση.

Η απόφαση θα εξαρτηθεί από το πόσο καιρό τα παίρνετε, τη δόση που παίρνετε και σε ποιο σημείο του σώματός σας κάνετε χειρουργική επέμβαση.

Αλκοόλ


Τόσο το αλκοόλ όσο και τα δισκία στεροειδών θα μπορούσαν να αναστατώσουν το στομάχι σας. Εάν έχετε δυσπεψία ή άλλα προβλήματα στο στομάχι μετά την έναρξη λήψης στεροειδών, τότε το αλκοόλ είναι πιθανό να προσθέσει στο πρόβλημα, επομένως μπορεί να θέλετε να μειώσετε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε.

Δεν πρέπει να πίνετε περισσότερο από τις οδηγίες του Ηνωμένου Βασιλείου για 14 μονάδες την εβδομάδα. Δεν θα πρέπει να αποθηκεύετε αυτές τις μονάδες για να τις πιείτε όλες με μια κίνηση, γι’ αυτό προσπαθήστε να διανείμετε τις μονάδες σας όλη την εβδομάδα και να έχετε μερικές ημέρες χωρίς αλκοόλ.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις μονάδες αλκοόλ στη διεύθυνση


Γονιμότητα, εγκυμοσύνη και θηλασμός
Οι τρέχουσες οδηγίες λένε ότι ορισμένα δισκία στεροειδών, συμπεριλαμβανομένης της πρεδνιζολόνης, μπορούν να ληφθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Συχνά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία εξάρσεων σε γυναίκες που είναι έγκυες.

Εάν σχεδιάζετε οικογένεια, θα πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας, καθώς είναι σημαντικό η μητέρα να παραμένει υγιής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να αποφεύγονται οι εξάρσεις. Εάν μείνετε έγκυος ενώ λαμβάνετε στεροειδή, μην σταματήσετε να τα παίρνετε πριν μιλήσετε με το γιατρό σας.

Αν και μικρές ποσότητες στεροειδών θα μπορούσαν να περάσουν στο μητρικό γάλα, δεν υπάρχει έρευνα που να έχει δείξει ότι είναι επιβλαβές για το μωρό σας, επομένως οι οδηγίες λένε ότι οι άνθρωποι μπορούν να θηλάζουν ενώ παίρνουν δισκία στεροειδών. Θα πρέπει να συζητήσετε τους κινδύνους με το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες.

Οι κρέμες με στεροειδή είναι ασφαλείς για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά εάν θηλάζετε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε σκουπίσει οποιαδήποτε κρέμα πριν τροφοδοτήσετε. Πολύ ισχυρά τοπικά στεροειδή δεν συνταγογραφούνται συνήθως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.